12 de novembre 2007

Una prèvia: amb quin programa puc fer puntes de coixí?

Abans de donar el salt de Windows (o de Mac) cap a Linux, cal tenir clar si hi trobarem eines suficients per dur a terme totes aquelles tasques a què destinem l'ordinador. És a dir, amb quin programa, a Linux, podrem escriure documents, realitzar càlculs complexos, administrar bases de dades, realitzar presentacions, dibuixar, veure pel·lícules, escoltar música, llegir el correu, navegar per Internet, programar, gravar CD... o fer puntes de coixí? La pregunta, en realitat, n'amaga una altra: Linux satisfarà les meues necessitats? I no és cap broma: si amb Linux no puc treballar, no m'interessa (les històries morals del senyor Richard M. Stallman no solen ser la primera prioritat de l'usuari).



Pensant a fer el canvi?

En principi, el conjunt de programes disponibles en Linux, en general, i en Ubuntu, en particular, són més que suficients per a un usuari domèstic. Només si anem a (algunes) tasques molt especialitzades, hi podrem trobar algun problema. En altres àmbits, com ara en plataformes per a la programació, Linux supera Windows àmpliament. Però cal ser realista: l'usuari domèstic no sol ser programador.

Podeu comprovar les equivalències en algun dels següents llocs i de segur que hi localitzareu més d'un programa al vostre gust:

  • La Tabla de equivalencias (en castellà, actualitzada el 7-7-07; la versió original és en rus). Organitzada per categories i amb enllaços a les webs dels programes que descriu. La major part de taules similars que trobareu per la xarxa es basen en aquesta.
  • Introducción a Linux/Equivalencias Windows en Linux. Article a Wikimedia basat en l'anterior (m'ha semblat que hi ha alguna petita variació).
  • Alternativas libres. Aquesta taula és independent de les dues anteriors i, per tant, ens ofereix una organització diferent de les categories dels programes. En molts casos, a més de l'enllaç al lloc web del programa, en dóna un breu descripció i una captura de pantalla que podem ampliar. Ara bé, aquest lloc no ofereix només programes per a Linux, sinó programes lliures de qualsevol plataforma.
  • Aplicaciones en Linux para las tareas más comunes. Es tracta d'una llista molt més reduïda i, a més, una mica antiga (2005), però hi ha un petit comentari a cada programa.

Si en aquestes taules no trobeu els programes que necessiteu, podeu exposar els vostres dubtes en algun fòrum de Linux.

Un comentari més. Molts d'aquests programes tenen, també, versions per a Windows: podeu, doncs, provar-les abans de fer el salt.

Powered by ScribeFire.