11 de novembre 2007

La dificultat de triar un Ubuntu (I)


L'amic Dospoals, que ja fa temps que mostra interès per passar-se a GNU/Linux (bé, en realitat, ell diu Linux, que és una altra cosa; per abreujar, usarem la nomenclatura popular; si algú no sap encara de què estem parlant, o si no en sap els avantatges, ací en pot trobar una bona introducció), comenta que li interessa Ubuntu, però que se sent confós davant de tanta varietat: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu. I encara es deixa alguns "sabors" més d'aquesta distribució.


Ubuntu

Ubuntu, el sabor original amb Gnome


No és la primera vegada que observe aquesta sensació entre els qui s'apropen per primera vegada al sistema operatiu del pingüí; jo mateix la vaig patir quan, farà cosa de poc més dos anys, vaig plantejar-me seriosament abandonar Windows. I és ben natural, perquè, quan usava aquest darrer, no tenia més opció que la d'adquirir-ne la versió que el venedor m'instal·lava en l'ordinador, en el moment de comprar-lo; o, a tot estirar, quan apareixia la versió següent, em podia plantejar mantenir la que tenia o canviar-me a la nova; i res més. En canvi, Linux és un món ple, pleníssim, d'opcions on triar; tantes, que mareja. Com que la processó és llarga i el ciri, curt, començarem pel final i donarem una resposta ràpida: els detalls vindran després.


Resposta ràpida a "I jo, quina distribució m'instal·le?"


Si teniu d'un Pentium III cap a amunt, amb 512 MB de RAM o més (o, millor encara, un ordinador nou de trinca), podeu instal·lar-vos-hi Ubuntu o Kubuntu sense cap problema. Es diferencien només en el gestors d'escriptori (Gnome en la primera, KDE en la segona; explicarem què és això de "gestor d'escriptori" en un altre post); a més, podeu instal·lar-vos tants gestors d'escriptori com vulgueu i, en el moment de l'arrancada, triar el que us abelleix fer servir. Per tant, tampoc és tant important triar Ubuntu o Kubuntu (en aquest punt, els usuaris avançats estaran acusant-me d'heretge i d'algunes coses més: si us plau, no m'espanteu el personal!). Tant l'un com l'altre satisfaran les vostres expectatives.


Kubuntu

Kubuntu, si us preocupa una mica més l'estètica


Si teniu un Pentium II o si la vostra RAM oscil·la entre 128 i 256 MB, Xubuntu serà una molt bona opció (ara mateix, estic treballant amb un Xubuntu sobre un Pentium III amb només 256 MB, i va com la seda); segons les indicacions de la Canonical (l'empresa que produeix i distribueix Ubuntu), fins i tot funcionarà amb només 64 MB de RAM, però em tem que serà molt lenta i potser us hi aniria millor una Fluxbuntu o una Elbuntu (la primera és una distribució no oficial, ço és, no la realitza la Canonical, sinó una comunitat d'usuaris que prefereixen o necessiten distribucions més "lleugeres"; la segona, pel que sembla, arribarà algun dia a convertir-se en un "sabor" oficial més).


Xubuntu

Xubuntu, si el vostre ordinador va curt de recursos


Si encara conserveu alguna cafetera de l'estil del meu Pentium S (ni I, ni III, ni II: de la primera fornada dels Pentium) amb només 32 MB de RAM, on fins i tot Fluxbuntu i Elbuntu fan curt de recursos, no cal que la llenceu a les escombraries: hi ha altres distribucions, com ara la Damn Small Linux (no, aquesta no té res a veure amb Ubuntu), que us permetran traure profit d'aquestes peces de museu mentre la placa base aguante (asseguren que funciona sobre un 80486, la generació anterior!). Aquesta és, per a mi, una de les grandeses de Linux: com que permet prolongar la vida de les màquines, redueix la quantitat de deixalles informàtiques i col·labora en la protecció del medi ambient; de pas, posa la informàtica a l'abast de qui no es pot permetre pagar 1.200 o 2.000 euros per una màquina supermegaguai.


Damn Small Linux

Damn Small Linux, si el vostre ordinador va MOOOOOLT curt de recursos


I, on les podeu aconseguir? Bé, doncs en els servidors que hi ha a continuació, hi trobareu les iso catalanitzades d'Ubuntu i de Kubuntu. Vol dir que hi trobareu l'instal·lador en català i que, en acabar el procés, el vostres sistema està en català.[1]



NOTA BENE: En aquests servidors, només s'hi troba la versió Kubuntu de la Gutsy Gibon, la darrera edició; estic tractant de localitzar una imatge de la iso de la Ubuntu catalanitzada.


Damn Small Linux

Els CD catalanitzats es veuen així de macos


A més, podeu obtenir informació sobre Ubuntu en català als següents llocs:



  • El wiki del Catalan Team d'Ubuntu, o Grup Oficial d'Ubuntaires en Català, on hi participem molts dels usuaris d'aquesta distribució en llengua catalana, sense restriccions geogràfiques. És un bon lloc per si voleu estar informats de les nostres activitats (xarrades, conferències, demostracions, install party...).

  • Fòrums d'Ubuntu en català. Com en qualsevol fòrum, és un bon lloc per demanar ajuda i realitzar consultes (sobretot, de tipus tècnic). Els membres més sabuts del LoCo (Local Comunity) Catalan Team us respondran de manera altruista.

  • La llista de correu de la Comunitat d'Ubuntaires en Català. Hi ha qui prefereix les llistes de correu als fòrums; en realitat, són dos eines diferents amb una mateixa finalitat: realitzar consultes a una comunitat d'usuaris i, quan podem, ajudar els que realitzen les consultes. Cal registrar-s'hi prèviament (cal saber a quin email enviar les respostes!), però el procés és automàtic. Hi ha molts més llocs: la xarxa està plena de blocs d'usaris de Linux que publiquen diàriament milers d'articles: trobar-hi la solució al vostre problema particular no és gaire difícil gràcies a sant Google.


Continuarà




Powered by ScribeFire.