25 d’abril 2007

Viatge per la Ligúria, quarta etapa: Genova

Genova (Zena, en genovés) és la capital de la Ligúria, una ciutat que s'ha fet gran gràcies al seu port i al comerç marítim. Entre els seus fills il·lustres estaria Cristòfol Colom, l'home de les deu mil pàtries; al costat d'aquestes magnífiques torres defensives es trobaria sa casa.

Genova - Torri

Via Garibaldi, sempre important en cada ciutat italiana, és, ací, especialment interessant, vorejada de grans palaus entre l'estil clàssic i el barroc.

Genova - Via Garibaldi

És difícil dir en quin punt aquest barroquisme arriba a la màxima inspiració; per a mi, un dels fragments més aconseguits seria aquesta font que vol imitar una cascada entre les roques.

Genova - Fontana

Completament distint és l'estil de la catedral, en la transició entre el romànic i el gòtic, amb aquestes característiques línies alternades blanques i negres, que tornem a trobar en tants altres temples de la Ligúria.

Genova - Duomo

Tenim la vesprada lliure, i jo em llance a l'aventurada caça de... llibres! Trobe cinc títols de la saga de Sandokan, de Salgari; un assaig sobre les facultats curatives de les faules; la traducció italiana de El senyor dels anells (la catalana és per a plorar); un llibre sobre la cuina lígur. A més, un diccionari i una petita gramàtica de genovés, i un parell de contes infantils en aquest dialecte (siga dialecte italià, siga llengua per se, no estic encara en condicions d'opinar). Tot i no haver tingut temps per visitar les llibreries universitàries, em sent satisfet amb els resultats de la cacera.