05 d’abril 2007

Hipocresia preelectoral

D'entre tots els defectes humans, el que pitjor porte és la hipocresia. No vull dir amb això que siga el pitjor de tots, sinó el que pitjor em cau, el que menys suporte en els demés i el que més em dol em mi mateix. Ja sé, ja sé que, entre la classe política, la hipocresia no es considera un defecte, sinó una virtut; però, què voleu? a mi em molesta igual.

Els darrers dies, i en una clara precampanya per a les autonòmiques, Francisco Camps, president de la Generalitat Valenciana, ha atacat els canals autonòmics catalans, que rebem amb relativa normalitat —gràcies a iniciatives privades— des de quasi llurs primeres edicions. Concretament, les ha amenaçat amb impedir la seua recepció a terres valencianes si no deixen immediatament d'anomenar-nos País Valencià (una denominació ben arrelada) i si no deixen d'incloure'ns en els mapes del temps. En cas de no plegar-se a les seues amenaces, les cadenes catalanes deixaran de rebre's a la nostra comunitat el 25 d'abril, aniversari de la Desfeta d'Almansa (que enguany, per cert, en farà 300 anys).

Molts periodistes i "opinadors" ja han parlat d'atac a la llibertat d'expressió, d'atac a la llibertat d'informació, d'oportunisme electoralista. Jo vull insistir en la hipocresia d'aquest nefast personatge, que, en la seua ofuscació, encara no ha mogut un dit per aconseguir que diversos mitjans de comunicació pública i privada (RNE, Antena 3, Tele 5) deixen d'anomenar-nos "levante" o "levante español" (referint-se inequívocament a la nostra comunitat autònoma) o "capital levantina" (parlant de la ciutat de València). Aquestes denominacions sí que són denigrants, perquè ens neguen totalment el nom i, de pas, la identitat: ens "ningunetgen" absolutament. Però, és clar, aquest individu té molt clar que no busca més que "ofrecer nuevas glorias a España", i la nostra identitat cultural li fa nosa, directament.

A més, resulta trist i dolorós (i vergonyós) observar com, a continuació de maniobres d'aquesta mena, els carrers de valència s'omplen, una vegada més, de pintades, cartells i enganxines amb lemes de l'estil de "Boicot a todo lo catalán", "Catalanes a la mierda" i altres mostres d'intransigència i odi irracional similars. Tant de bó els esclate en els nassos.

Mortadelo for president Francisco Camps, president del levante español

Busqueu les set diferències

També resulta terriblement absurd que, ara que s'imposa la TDT, tecnologia que permet la multiplicació dels canals de televisió i ràdio, no és modifique la legislació per permetre que totes les televisions autonòmiques siguen rebudes des de tots els territoris espanyols, cosa tècnicament possible. Aquest canvi implicaria una multiplicació informativa sense precedents i, el que és més important, permetria un millor coneixement entre els pobles d'Espanya i, a la llarga, ajudaria a acabar amb incomprensions que alguns polítics (com ara l'anticatalanisme que fomenta la dreta valenciana) exploten en benefici propi, fragmentat la societat. Però, és clar, els polítics no estan per a resoldre els problemes, sinó per a fer-los més grans.

Actualització

Per si vénen mal dades, ací teniu un enllaç que us permetrà veure el canal 3/24 per Internet arreu del món (fins i tot des de la Comunitat Valenciana!): http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/low.ogg.m3u.

Els usuaris de GNU/Linux només haureu d'introduir aquesta línia en la consola: mplayer http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/low.ogg.m3u.