Pa-ella
Tothom (i totadon) ha sentit parlar de la paella; hi ha qui pensa que n'ha menjada, i hi ha qui, de debò, en coneix el gust. I tots tenim més o manco clar que la paella és un plat social, un plat de festa, familiar i amical, sobretot. També és tradicional (a València, si més no) que, en posar el sostre d'un edifici, se celebre el fet amb una paella a càrrec del patró; anàlogament, en concloure una feina, diguem-ne, estacional, és comú festejar-ho amb la típica paella. I així havia estat al meu institut durant catorze anys: tota una tradició, en el centre, acabar el curs amb una paella.
El cas és que, en iniciar-se el tercer trimestre, vaig començar a ser subtilment bombardejat amb indirectes de l'estil de "i qui farà la paella, enguany?"; "enguany no hi és el Pep; qui farà la paella?" Amb el temps, van anar canviat a indirectes no tan subtils: "que ningú s'anima a fer la paella?" Fins arribar al que jo suposava que seria el punt àlgid: "que no hi ha cap valencià que s'animi a fer la paella?" Tot, manco el que hauria estat més senzill: preguntar-me directament si m'atreviria a guisar paella per a 50 persones; perdó, volia dir per a 50 professors.
Sembla que, en aquest centre, es dóna per suposat que tots els sevillans saben ballar sevillanes i que tots els valencians saben fer paelles. I aquí caldrà fer una petita sèrie d'aclariments:
- sí que sé cuinar la paella;
- no sóc un cuiner professional de paella (tot el que passe d'una dotzena de racions, ho considere de nivell professional), de manera que proposar-me cuinar paella per a 50 equival a deixar 50 persones sense dinar;
- no estic disposat a pegar-me la gran suada, passant-me tot el matí cuinant mentre una sèrie de colegues es dedica a fer acudits sobre la meua perícia;
- el meu concepte de dinar de final de curs inclou la taula d'un restaurant, una carta d'on cadascú pot escollir el que més li avelleix, un carta de vins que no deixe en mal lloc el Penedès (ja que hi som), una carta de postres pantagruèlics i un cambrer (o cambrera: no tinc manies) educat i eficient (veus? en açò sí que en tinc, de manies!); podeu afegir-hi un ambient tranquil, res de fum i res de televisors engegats, i algun petit detall decoratiu de bon gust.