08 de desembre 2008

Alt + Impr Pa + f

Hola, hola, hola!

Com que el Giorgio està molt enfeinat (o això diu ell: si veiéssiu la cara de sàdic que fa mentre va tatxant amb color roig els exàmens dels pobrets alumnes...), m'ha encarregat que us explique una coseta que ha descobert per casualitat.

En un sistema GNU/Linux, és molt poc freqüent haver de reiniciar: si es penja un programa, el pots "matar" amb una ordre "kill -9", "kill -15" o "killall", però poques vegades es penja tot el sistema.
Molt de tant en tant, però, i només si es conjuminen un grapat de factors adversos (com ara la desconfiguració de la swap, una RAM molt escassa i uns quants programes devoradors de memòria), pot passar que ni el teclat ni el ratolí respoguen, i u no sap com solucionar-ho.
En casos així, es pot reiniciar de manera segura amb una combinació de tecles anomenda SysRq (System Resque, o Rescat del sistema): mentre presionem, simultàniament i sense soltar-les, les tecles Alt i Impr Pa, teclegem la sèrie "reisub" (REInicia't, Super UBuntu!).

Bé, doncs, furgant per aquesta pàgina d'un supermegamakrohipermanual, el Giorgio ha descobert la combinació SysRq "Alt + Impr Pa + f", que detecta quin és el programa que més memòria RAM està consumint i l'apaga, el mata, el desconnecta, l'envia a fer nonines, cosa que sol ser suficient perquè el sistema torne a respondre al ratolí i al teclat. Tan fàcil com això.


Ah! En els portàtils, la tecla Impr Pa sol ser una de les tecles "blaves", de manera que s'hi accedeix presionant simultàniament la tecla FN; així, quedaria "FN + Alt + Impr Pa + f".